Project omschrijving

Shockwave therapie

Een nieuwe therapie biedt uitkomst aan slachtoffers van hielspoor, peesontstekingen, slijmbeursontstekingen en tennisellebogen. Door enkele behandelingen met shockwave therapie kunnen deze – vaak chronische – pijnklachten voorgoed verdwijnen. Zelfs verkalkingen verdwijnen na slechts enkele behandelingen van vijf minuten.

Sinds enkele jaren wordt shockwave therapie door fysiotherapeuten toegepast. Internationaal onderzoek heeft aangetoond dat deze nieuwe therapie effectief is voor klachten die met andere therapieën soms moeilijk behandelbaar zijn. Vaak zijn patiënten met chronische klachten al met medicatie of fysiotherapie behandeld, zonder tijdelijk of blijvend succes. Shockwave therapie verhoogt de genezingskans tot maar liefst 85 procent.

Onderzoek

Allereerst voert de fysiotherapeut een onderzoek uit. De uitkomst bepaalt of de patiënt in aanmerking komt voor behandeling met shockwave therapie. Het pijngebied wordt gelokaliseerd en de bron van de pijn wordt achterhaald.

De shockwave behandeling

Daarna wordt de pijnlijke plaats behandeld met de behandelkop. Deze kop geeft krachtige trillingen die het lichaam tot genezing aanzetten. “Het zijn drukgolven van buitenaf, die via een behandelkop worden toegepast. De trillingen activeren de eigen genezingskracht van het lichaam”, legt Evers uit. In gemiddeld vier behandelingen wordt er een aanzienlijke verbetering waargenomen. De behandeling is soms gevoelig, maar kan prima zonder verdoving plaatsvinden.

Welke klachten worden behandeld?

  • Chronische schouderklachten, met of zonder kalkafzetting op de pezen;
  • Chronische elleboogpijn (tennis- of golferselleboog);
  • Pijn net onder de knieschijf;
  • Chronische pijn aan de achillespees (achillodynie);
  • Hielpijn (hielspoor);
  • Ziekte van Peyronie;
  • Chronische nek-, schouder- of rugpijn en spanning (trigger points);
  • Andere vormen van tendinitis.

Vergoeding

Shockwave therapie is internationaal erkend. Inmiddels wordt de therapie door de zorgverzekeraars vergoed.